Vitamini za zdrave lase

Pomembni vitamini za zdravo rast las

Skrivnost za zdravo rast las je nič drugega kot pravilna prehrana. Ni važno, kaj dajete na površino las (npr. olje, maslo ali kakšne druge preparate za nego las) – če ne vnesete prave količine hranil v telo vsak dan, ki so pomebni za lase, tudi vaši lasje ne bodo zdravi.

Vitamini so hranilne snovi, ki so zelo pomembni, da naše telo bolj učinkovito prebavi hrano. Natančneje, vsak vitamin ima glavno vlogo oziroma funkcijo v telesu in vsak presežek ali primanjkljaj vitamina naše telo odreagira z določenim sipmtomom ali stanjem. Na žalost, med kuhanjem, pranjem in ali drugo pripravo živila se vrednost vitaminov v hrani zmanjša. Zato je danes pomembno, da uživamo vitaminske dodatke, s katerimi preprečimo morebitno pomanjkanje določenih vitaminov.

Ali t.i. »lasni vitamini« zares pomagajo pri rasti las? Da – pomemno je samo vedeti, kateri so ti vitamini, kako jih jemati in v kakšni količini.
Ti dodatki ne le, da bodo pomagali k temu, da bodo vaši lasje bolj zdravi, hkratio bodo lasje tudi rastli hitreje. Dodatna prednost jemanja dodatkov je, da bo to preprečili škodo in bodo vaši lasje močnejši in bolj odporni na lomljenje.

B vitamini so bistvenega pomena za hitrejšo in bolj zdravo rast las. Nekatera živila, bogata z vitaminom B so: oreščki, jajca, fižol in soja. Za lase so najbolj pomembni vitamini pantenol, biotin, in inozitol.

Pantenol je znana tudi kot provitamin B5. Ko ta vitamin dodajo šamponom in balzamom, pantenol deluje kot vlažilno sredstvo. Okrog las zgradi ovoj, brez občutka mastnosti. Pantenol tudi veže vodo iz zraka, gladi hrapavo površino las.. Ta provitamin je pomemben za vlažnost in zmanjša lomljenje las.

Biotin se pogosto uporablja v šamponih in balzamih, ker povečuje elastičnost las, zgosti povrhnjico las in preprečuje njihovo lomljenje. Pomanjkanje biotina je na laseh vidno kot suho, srbeče in luskavo lasišče.

Inozitol je še en pomemben B vitamin za rast las. Inozitol naredi močne zdrave lase in ohranja zdravo kožo in lasišče.

 

Scroll to Top