Vitamin D3

Vitamin D3 ali holekalciferol je ena od dveh glavnih različic vitamina D, vitamina, topnega v maščobi, ki je zdaj na voljo za nakup pri Supersmart. Prisoten je v prehranskih dopolnilih v obliki D2 (ergokaliferol) in D3. V jetrih se oba pretvorita v 25-hidroksi-vitamin D ali 25(OH)D. V zadnjih 10 letih so raziskave pokazale, da lahko vitamin D nudi številne dodatne zdravstvene koristi, če ga dajemo v pravem odmerku.

Kakšne so koristi, povezane z vitaminom D3 1000 UI?

Zmanjša tveganje za nekatere vrste raka

Znanstvene študije kažejo, da lahko vitamin D zmanjša tveganje za 17 različnih vrst raka, vključno z rakom debelega črevesa, dojk, prostate, jajčnikov, požiralnika, ledvic ali mehurja. Lahko celo izboljša rezultate zdravljenja bolnikov z že diagnosticiranim rakom. Dr Cedric F Garland, specialist za preprečevanje raka na Moores Cancer Center, Univerza v Kaliforniji v San Diegu, ocenjuje, da bi lahko s povečanjem porabe vitamina D3 vsako leto po vsem svetu preprečili 250.000 primerov raka debelega črevesa in 350.000 primerov raka dojk.

Študije kažejo, da začne vitamin D3 delovati zaščitno, ko raven 25(OH)D v krvi doseže med 24 in 32 ng/ml. Glede na te študije je mogoče znatno zmanjšanje tveganja za nastanek raka doseči z dnevnim odmerkom vitamina D3 2000 ie. Druge študije tudi kažejo, da lahko vitamin D pomaga preprečiti ponovitev ali upočasniti napredovanje raka prostate pri bolnikih, ki so že bili zdravljeni zaradi bolezni, in izboljšati stopnjo preživetja bolnikov s pljučnim rakom.

Koristi za zdravje kosti in okužbe

Vloga vitamina D pri zdravju kosti je že dolgo uveljavljena. Ena njegovih glavnih bioloških vlog je vzdrževanje normalne ravni kalcija in fosforja v krvi. S spodbujanjem absorpcije kalcija pomaga pri oblikovanju in ohranjanju močnih kosti.
En znanstveni članek je domneval, da so sezonske okužbe, kot je gripa, lahko posledica nižjih ravni vitamina D, ki jih običajno opazimo v zimskih mesecih, in ne povečanja virusne aktivnosti.
Nizke ravni 25(OH)D so povezane z večjo incidenco hipertenzije, sladkorne bolezni, debelosti in povišane ravni trigliceridov v krvi. Pri bolnikih, ki trpijo za kongestivno srčno insuficienco, je dnevna uporaba 2000 ie vitamina D v kombinaciji s 500 mg kalcija zmanjšala ravni pro-vnetnih citokinov, ki so delno odgovorni za njihovo stanje.

Ima imunomodulatorni učinek.

Zmanjša nagnjenost k sladkorni bolezni pri starejših z upočasnitvijo občutljivosti na inzulin.
Znatno zmanjša tveganje padcev pri starejših ljudeh.

Vitamin D3 na splošno dobro prenašajo odrasli v dnevnih odmerkih do 2000 ie. Več študij kaže, da je lahko varen tudi pri odmerkih do 10.000 ie/dan, čeprav so zdravstveni organi določili varno zgornjo mejo na 1000 ie/dan. Vendar pa znanstveniki verjamejo, da zdrava odrasla oseba potrebuje skoraj 1000 ie/dan. Ta odmerek je na voljo za nakup pri Supersmart.

Scroll to Top