Omega 3 maščobe

Super Omega 3 je bil oblikovan tako, da nudi optimalen vnos omega-3 maščobnih kislin morskega izvora. Ti naravni lipidi imajo znanstveno dokazane učinke na sestavo celičnih membran ter na številne biokemične in fiziološke procese: uravnavanje krvnega tlaka, protivnetne odzive, agregacijo trombocitov, izločanje nevrotransmiterjev, ki vplivajo na razpoloženje, aktivnost nevronov…

Komu je namenjen Super Omega 3?

Super Omega 3 je za vse sloje prebivalstva.

Svetovna zdravstvena organizacija skupaj z vsemi zahodnimi državami priporoča minimalni vnos 500 mg EPA+DHA na dan za ohranjanje zdravja (1), zlasti pa za podporo razvoju in delovanju možganov.

Toda številne študije so pokazale, da je ta raven vnosa daleč od tiste, ki jo trenutno dosegajo ameriške in evropske populacije (2-8-krat nižja od dnevnih priporočenih količin).

In čeprav ta priporočila veljajo za zdrave posameznike, vse kaže, da nekatere kategorije ljudi potrebujejo več teh maščobnih kislin (do 1000 mg/dan (2)):

  • Starejši od 50 (za zaščito pred upadom kognitivnih sposobnosti).
  • Tisti, ki trpijo zaradi kroničnega vnetja.
  • Tisti z velikim pasom (odvečna maščoba).
  • Tisti s hipertenzijo, hipertrigliceridemijo, hiperholesterolemijo ali hiperglikemijo.
  • Tisti, ki trpijo zaradi utrujenosti ali slabega razpoloženja.
  • Tisti, ki jim grozi srčno-žilne težave.

Zakaj jemati Omega-3 iz morskega izvora?

Teoretično je telo sposobno proizvajati EPA in DHA iz omega-3 maščobnih kislin rastlinskega izvora, vendar se je vnos teh z leti znatno zmanjšal zaradi sodobnih načinov kmetovanja in sprememb v naši prehrani (3).

Še več, stopnja njihove pretvorbe je zdaj zelo nizka zaradi naše neprimerno visoke porabe omega-6 (4). Te maščobne kisline so veliko manj koristne za telo, vendar so te maščobne kisline povsod prisotne v sodobni predelani hrani in mobilizirajo vse encime (elongaze in desaturaze), potrebne za pretvorbo omega-3 rastlinskega izvora v DHA in EPA.

Torej, če bi se odločili povečati vnos omega-3 maščobnih kislin rastlinskega izvora, ne bi videli nobenih koristi, razen če bi hkrati znatno zmanjšali vnos omega-6. Dejstvo je, da moramo dejansko zaužiti enako količino rastlinskih omega-3 kot omega-6, vendar je naša dejanska poraba omega-6 15-50-krat večja kot omega-3 iz rastlinskega izvora.

V presežku omega-6 izpodriva omega-3 in vdre v celične membrane na njihovem mestu, kar povzroči tvorbo milijard pro-vnetnih molekul (5-6), ki naj bi imele ključno vlogo pri razvoju in poslabšanju kroničnih bolezni. .

To škodljivo neravnovesje bi lahko odpravili z vsakodnevnim uživanjem mastnih rib, bogatih z EPA in DHA. Na žalost pa je zaradi stopnje kontaminacije teh rib in dejstva, da so relativno nedostopne, to nevzdržna možnost … Naš dejanski vnos omega-3, EPA in DHA iz morskega izvora je zelo daleč od minimalnih priporočenih količin, in še dlje od optimalnih ravni.

Dopolnitev z EPA in DHA je tako najpreprostejši in najučinkovitejši način za hitro obnovo zdravih membran.

Kakšne so priznane prednosti EPA in DHA?

EPA in DHA sta molekuli, ki prodreta v celične membrane – plasti maščobe, ki razmejujejo celice našega telesa. Iz tega strateškega prostora vplivajo na najrazličnejše telesne funkcije.
Vplivajo na kronična vnetja in presnovne težave.

Ko celične membrane prevzamejo EPA in DHA, postanejo bolj tekoče in prepustne. To je zelo pomembna točka, saj ko so bolj toge, je izmenjava membran omejena, kar spodbuja kronično vnetje.

Poleg tega lahko telo v primerih sistemskega vnetja ‘potopi’ v to zalogo omega-3 maščobnih kislin in jih pretvori v protivnetne molekule. Z omega-6 se zgodi popolnoma obratno – pretvorijo se v protivnetne spojine, ki spodbujajo razvoj presnovnih disfunkcij, kot sta odpornost na inzulin in metabolični sindrom.

Zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne težave

V zadnjih letih je 12 študij dokazalo koristi dodatka omega-3 za preprečevanje akutnega koronarnega sindroma in drugih srčno-žilnih težav (7).

Za te učinke je odgovornih več mehanizmov. V prvi vrsti dodajanje omega-3 pomaga znižati koncentracijo omega-6 v membranah in posledično zmanjša njihovo pretvorbo v pro-vnetne derivate (8). Deluje tudi na ateromatozni plak, ki povzroča težave s srcem in ožiljem: omega-3 pomaga zniževati krvni tlak in zmanjšati trigliceridemijo (9) – visoke ravni trigliceridov so priznani dejavnik tveganja za težave s srcem – tako, da zmanjšajo proizvodnjo teh maščob v jetrih in povečajo njihovo izločanje preko LDL-transporterjev. Prav tako stabilizirajo ateromatozni plak z zmanjšanjem proizvodnje vnetnih citokinov in s preprečevanjem, da bi se monociti oprijeli žilne stene (10-11). Nenazadnje omega-3 uravnavajo veliko število genov, zlasti tistih, ki sodelujejo pri presnovi maščob.

Optimizirajo kognitivne funkcije

Več študij, vključno s pomembno, objavljeno leta 2002, kaže, da večtedensko dopolnjevanje z EPA povzroči znatno zmanjšanje depresivnih motenj pri visokem deležu ljudi, ki trpijo za hudo depresijo (12–13).

Podobno je lahko poporodna depresija dejansko povezana z zmanjšanjem celičnih ravni EPA in DHA pri nosečnicah, kar ima za posledico znatno zmanjšane rezerve do konca nosečnosti (14). Znanstveniki so odkrili, da traja približno eno leto, da se začetne zaloge obnovijo na ravni, potrebne za zdravo delovanje serotonergičnega in holinergičnega sistema (DHA običajno predstavlja 10-20 % sestave maščobnih kislin v možganih (15)). Nizke ravni DHA v membranah možganskih celic ne povzročajo le depresije. Prav tako vodijo do pomanjkanja dopamina v možganskih kortikalnih predelih, kar lahko igra vlogo pri upadanju kognitivnih sposobnosti in poslabša rast in razvoj živčnega sistema.

Ko se vgradi v membrano, jo DHA naredi bolj fleksibilno in izboljša hitrost transdukcije in nevrotransmisije. Vpliva tudi na razvoj nevronske ekstenzije, vzpostavitev sinapse, nevronsko plastičnost, zorenje nevronov in njihovo migracijo proti ustreznim mestom ter tako igra pomembno vlogo pri motoričnih, senzoričnih in kognitivnih sposobnostih (16). Carlson in njegova ekipa sta tako dokazala prednosti prehrane, bogate z omega 3, na sposobnost učenja.
Ščitijo vizualno funkcijo

DHA predstavlja več kot 30 % vseh maščobnih kislin, prisotnih v mrežnici (17). Je ena najpomembnejših spojin, ki sestavljajo membrane zunanjih segmentov fotoreceptorjev (18). Nenehno obnavljanje teh celičnih komponent zahteva reden in visok vnos DHA ali njegovih predhodnikov. DHA podpira tudi temeljni korak v mehanizmu fototransdukcije (19), ki omogoča pretvorbo svetlobne energije v živčni signal (20). Zato ni presenetljivo, da je pomanjkanje DHA povezano s številnimi motnjami vida, kot je AMD (21-23).

Zakaj je Super Omega 3 tako izjemen?

1) Je 100% naravni dodatek z optimalno biološko uporabnostjo

Tako kot vsi dodatki omega-3, ki jih lahko kupite pri Supersmart (Super EPA in Super DHA), tudi Super Omega 3 vsebuje EPA in DHA maščobne kisline v njihovi naravni obliki (trigliceridi). Ti so dražji od sintetične oblike (etil estri), vendar študije kažejo, da so lahko lažje prebavljive (etanol se ne sprošča) in dvakrat bolj biološko uporabne.

Poleg tega smo se za razliko od mnogih drugih laboratorijev odločili za razvoj našega izdelka iz divjega ribjega olja. Številne študije so pokazale, da gojene ribe vsebujejo manj omega-3 in več omega-6 (24). To je zato, ker se takšne ribe hranijo s slabšo hrano: medtem ko se divje ribe prehranjujejo z drobnimi ribami, raki in mikroalgami, ki so zelo bogate z omega-3, se gojene ribe pogosto hranijo z žiti in rastlinskimi olji z visoko vsebnostjo omega-6. Še več, pogosto jih gojijo v nečloveških in nesanitarnih razmerah, redno pa jim dajejo antibiotike in protiglivične pripravke.
2) Uporabljene proizvodne metode spoštujejo okolje

Da bi zagotovili optimalno kakovost, je Super Omega 3 proizveden iz ribjega olja vrhunske kakovosti, pridobljenega iz ribolovnih območij ob obalah Peruja in Čila, brez kakršne koli industrijske kontaminacije. Ribe so izbrane zaradi njihove naravne visoke vsebnosti omega-3 maščobnih kislin (sardele, skuša in sardoni). Ta ribja olja imajo tako certifikat Friend of the Sea®, kar pomeni, da prihajajo iz trajnostnega ribištva, ki izpolnjuje stroga merila, z zagotovljenim upravljanjem ribolovnih kvot. Prednost imajo manjše ribe, saj so večje živele dlje in so se kopičile odpadne produkte: živo srebro, dioksine in celo pesticide.

3) Ima optimalen varnostni profil

Za zagotovitev, da je popolnoma brez onesnaževal (PCB, težke kovine, dioksini), SuperSmart uporablja patentirano tehnologijo čiščenja. To je naravni proces, imenovan encimska hidroliza, ki proizvede najvišjo koncentracijo EPA in DHA v 100 % čistem olju.

Poleg tega, ker so omega-3 maščobne kisline zelo občutljive na oksidacijo, dodajamo naravne sestavine, da jih zaščitimo in podaljšamo njihov rok uporabnosti. Dejansko, ko se omega-3 oksidirajo, se pretvorijo v transmaščobne kisline, ki nimajo nobenih koristi za zdravje. Zato jih je nujno zaščititi z antioksidanti, da bodo sčasoma ohranili svoje blagodejne učinke. Zato se je SuperSmart odločil, da tej izjemni formulaciji doda tokoferole (vitamin E). Tudi zato je najbolje, da jih hranite na hladnem in suhem mestu, stran od sončne svetlobe.

Optimizirajo kognitivne funkcije

Več, vključno s pomembno, objavljeno študijo leta 2002, pravi, da večtedensko dopolnjevanje z EPA povzroči znatno zmanjšanje depresivnih motenj visokega deleža ljudi, ki trpijo za hudo depresijo (12–13).

Podobno je lahko poporodna depresija dejansko povezana z znižanjem celičnih ravni EPA in DHA pri nosečnicah, kar ima za posledico znatno zmanjšanje rezerve do konca nosečnosti (14). Znanstveniki so odkrili, da traja približno eno leto, da se začetne zaloge obnovijo na ravni, potrebne za zdravo delovanje serotonergičnega in holinergičnega sistema (DHA običajno predstavlja 10-20 % sestave maščobnih kislin v možganih (15)). Nizke ravni DHA v membranah možganskih celic ne povzročajo depresije. Prav tako vodi do pomanjkanja dopamina v možganskih kortikalnih predelih, kar lahko igra vlogo pri upadanju kognitivnih sposobnosti in izvajanju rasti in razvoja živčnega sistema.

Ko se vgradi v membrano, jo DHA naredi bolj fleksibilno in izboljša hitrost transdukcije in nevrotransmisije. Vpliva tudi na razvoj nevronske ekstenzije, nevronsko delovanje sinapse, plastičnost, zorenje nevronov in njihovo migracijo proti ustreznim mestom ter tako igra pomembno vlogo pri motoričnih, senzoričnih in kognitivnih sposobnostih (16). Carlson in njegova ekipa je tako dokazala prednosti prehrane, bogate z omega 3, na sposobnost učenja.

Ščitijo vizualno funkcijo

DHA predstavlja več kot 30 % vseh maščobnih kislin, prisotnih v omrežjih (17). Je ena najpomembnejših spojin, ki postavljajo membrano zunanjih segmentov fotoreceptorjev (18). Nenehno obnavljanje teh celičnih komponent zahteva reden in visok vnos DHA ali njegovih predhodnikov. DHA podpira tudi temeljni korak v mehanizmu fototransdukcije (19), ki omogoča pretvorbo svetlobne energije v živčni signal (20). Zato ni presenetljivo, da je pomanjkanje DHA s povezanimi motnjami vida, kot je AMD (21-23).
Zakaj je Super Omega 3 tako izjemen?

1) Je 100 % naravni dodatek z optimalno biološko uporabnostjo

Tako kot vsi dodatki omega-3, ki jih lahko kupite pri Supersmart (Super EPA in Super DHA), tudi Super Omega 3 vsebuje maščobne kisline EPA in DHA v njihovih naravnih oblikah (trigliceridi). Ti so dražji od sintetičnih oblik (etil estri), vendar kažejo, da je tako lahko prebavljive (etanol se ne sprošča) in dvakrat bolj biološko uporabne.

Poleg tega smo se za razliko od mnogih drugih laboratorijev odločili za razvoj našega izdelka iz divjega ribjega olja. Številne študije so pokazale, da gojene ribe vsebujejo manj omega-3 in več omega-6 (24). To je zato, ker se takšne ribe hranijo s slabo hrano: v času ko se divje ribe hranijo z drobnimi ribami, raki in mikroalgami, ki so zelo bogate z omega-3, se gojene ribe pogosto hranijo z žiti in rastlinskimi olji z visoko vsebnostjo omega -6. Še več, pogosto jih gojijo v nečloveških in nesanitarnih razmerah, redno pa jim dajejo antibiotike in protiglivične pripravke.
2) Uporabljene proizvodne metode spoštujejo okolje

Da bi bila dosežena optimalna kakovost, je Super Omega 3 ribjega olja vrhunske, pridobljenega iz ribolovnih območij ob obali Peruja in Čila, brez kakršne koli industrijske kontaminacije. Ribe so izbrane zaradi njihove naravne visoke vsebnosti maščobnih kislin omega-3 (sardele, skuša in sardoni). Ribja olja ima tako certifikat Friend of the Sea®, kar pomeni, da prihaja iz trajnostnega ribištva, ki izpolnjuje stroga merila in zagotovljeno upravljanje ribolovnih kvot. Prednost imajo manjše ribe, saj so tako večje živele dlje in tako se kopičile odpadne produkte: živo srebro, dioksin in celo pesticid.
3) Ima optimalen varnostni profil

Za zagotovitev, da je popolnoma brez onesnaževanja (PCB, težke kovine, dioksini), SuperSmart uporablja patentirano tehnologijo čiščenja. To je naravni proces, imenovan encimska hidroliza, ki proizvede najvišjo koncentracijo EPA in DHA v 100 % čistem olju.

Poleg tega, ker so maščobna kislina omega-3 zelo odporna na oksidacijo, dodajamo naravne sestavine, da jih zaščitimo in podaljšamo njihovo rok uporabe. Dejansko, ko se omega-3 oksidirajo, se pretvorijo v transmaščobne kisline, ki nimajo nobenih koristi za zdravje. Zato jih je treba zaščititi z antioksidanti, da bodo sčasoma ohranili svoje blagodejne učinke. Zato se je SuperSmart odločil, da tej izjemni formulaciji doda tokoferol (vitamin E). Tudi zato je najboljše, da jih hranite na hladnem in suhem mestu, stran od sončne svetlobe.

Scroll to Top