Nega las

Pogosto umivanje las in sušenje z vročim zrakom

Vprašanje, ali pogosto umivanje las pospešuje zamastitev, še ni razjasneno. Medicinci nasprotujejo pogostem umivanju las, kozmetika pa svetuje ravno nasprotno. Na voljo so številni blagi šamponi.

Razhajajo se tudi glede uporabe sušilca za lase z vročim zrakom, kajti le ta spodbuja pridelovanje loja na lasišču. Namesto tega svetujejo lase osušiti na zraku. S kozmetičnih vidikov sušilcu za lase ne nasprotujejo, kadar so lasje zdravi (torej ne preutrujeni ali krhki)

Ali pogostejše striženje krepi lase?

Zmotno je prepričanje, da postanejo lasje s pogostejšim striženjem krepkejši. Nežni in razcefrani las je videti po striženju polnejši, vendar ostane njegov premer nespremenjen. Določen je dedno, enako tudi največja dolžina lasu.

Tudi plešavost je pri moškemu prirojena. v prid nastanku pleše je mastno lasišče, zato je potrebno paziti, da lasje niso preveč mastni.

Lasje in podnebje

Številne težave, ki jih imamo z lasmi, povzročajo prosti radikali in podnebje, v katerem živimo. Ljudje iz južnih, sončnih krajev imajo močne, debele in goste lase, severnjaki pa svetle in tanke. Strokovnjaki so izdelali negovalno oblogo (maske) za lase, sestavljeno iz morske vode, morskega blata, antioksidantov in različnih eteričnih olj.

Uporaba negovalne obloge je zelo enostavna. Lasišče in lase umijemo in posušimo. Nato oblogo nanesemo na lase v debelejšem sloju, jo dobro vmasi-ramo v lasišče in pustimo delovati pol ure. Učinek obloge bo večji, če glavo ovijemo v toplo brisačo. Uporabimo lahko tudi sušilno kapo. Nato lasišče in lase dobro speremo, nanesemo regenerator, ponovno speremo, posušimo in oblikujemo pričesko. Sončenje (z umetnim soncem) bo nego še izboljšalo.

Nega las – sonce in morska voda

Sonce posredno ali neposredno vpliva na organizem; vpliva na presnovo in proizvodnjo hormonov, delovanje ščitnice in splošno odpornost. Sonce ugodno vpliva na procese v koži, kar pomeni, da stimulira tudi regeneracijo lasnega mešička.

Morska voda vsebuje brom, jod, magnezij in sulfatno vodo. Te snovi se vpijajo v kožo in vplivajo na spremenjeno koncentracijo histaminov in imunoglobulinov v krvi in v tkivih, osvežijo opešane funkcije lasnih mešičkov in spodbujajo rast las. S pomočjo toplote se učinek slanice še poveča, saj toplota pospešuje mikro cirkulacijo v koži, poveča se dovajanje kisika, kar se kaže v izboljšanju stanja lasišča: manj je suhega ali mastnega prhljaja, koža je bolj elastična in napeta.

Prehrana za zdrave lase

Skrb za krepkejše lase, izboljšanje njihove strukture in pospešeno obnavljanje se začne s pravilnim načrtovanjem obrokov. Poleg glavnih naravnih virov beljakovin – meso, perutnina, ribe, soja, sirotka in kot dopolnilo gobe ali orehi – mora zdrava prehrana vsebovati še okoli 55 odstotkov ogljikovih hidratov.

To so sladkorji in škrobi. Pozor: najenostavnejša in najhitrejša metoda, s katero je mogoče hitro preveriti, koliko sladkorja ste pojedli v minulem tednu, je stanje kože in las. So morda bolj mastni? Zmanjšajte porabo enostavnih ogljikovih hidratov (bonboni, piškoti, čokolada) in kmalu boste opazili, da so pri korenini manj mastni, koža pa čistejša.

Vitamini in minerali za nego las

Nenadomestljivi in nujno potrebni za krepke lase, boljšo strukturo in zdravo lasišče so različni vitamini in minerali, ki do lasnih mešičkov pripotujejo po krvi. Poleg vitaminov skupine C – vsebujejo ga agrumi, melone, paradižnik in jagode – je za hitrejšo rast las in proti lomljenju potreben vitamin A.

Lase od znotraj krepijo tudi železo, baker, cink in silicij ter vitamini skupine B (B1, B2, B6, pantotenska kislina, nikotinamid in folna kislina). Njihovo pomanjkanje se navadno pojavlja skupinsko, pogosto zaradi neustrezne prehrane, zato je za regeneracijo las in lasišča priporočljivo uživati medicinski kvas, v katerem bomo našli veliko vitaminov iz skupine B.

 

 

Scroll to Top