Moringa: rastlina, ki se uporablja že tisočletja

Moringa (Moringa oleifera), ki izvira iz Nepala, zdaj pa jo najdemo pretežno v tropskih in subtropskih regijah sveta, je hitro rastoče drevo, ki lahko prenese obdobja ekstremne suše. Številni deli drevesa so užitni, vključno s koreninami, listi, semeni in cvetovi.

Že tisočletja je moringa značilnost ajurvede, tradicionalnega indijskega sistema medicine, ki uporablja fitoterapijo, dietetiko, aromaterapijo, masažo in jogo za ponovno uravnoteženje duha in telesa. Po ajurvedski tradiciji lahko ta rastlina pomaga pri boju proti več kot 300 zdravstvenim težavam.

Študije so pokazale tudi njegovo široko uporabo kot zdravilno rastlino v Nigeriji (1). V različnih svetovnih regijah, kjer raste, se moringa pogosto uporablja tudi kot začimba, zelenjava ali vir rastlinskih beljakovin.

Ključna rešitev za podhranjenost?

Moringa je že nekaj let predmet vse večjega števila znanstvenih študij, ki so namenjene predvsem ugotavljanju njenih hranilnih lastnosti.

Glede na eno, izvedeno leta 2011, posušeni listi moringe vsebujejo minerale, kot so kalcij, fosfor, magnezij in kalij. Identificiranih je tudi 17 maščobnih kislin, pri čemer ima najvišjo vrednost α-linolenska kislina (44,57 %), sledijo heneikozanojska kislina (14,41 %), g-linolenska kislina (0,20 %), palmitoleinska kislina (0,17 %) in kaprinska kislina (0,07 %). %). Vsebuje tudi beljakovine, vitamine, β-karoten, aminokisline in različne fenolne spojine (2).

Pravzaprav že nekaj let Svetovna zdravstvena organizacija in gibanje Inženirji brez meja podpirata programe, namenjene spodbujanju gojenja moringe na območjih Afrike, ki jih prizadene podhranjenost (3–4).

Rastlina bi se lahko izkazala za pomemben vir za prihodnost, ne le zaradi svoje pomembne sposobnosti preživetja sušnih obdobij, temveč tudi zaradi svojih zdaj splošno priznanih in izkoriščanih hranilnih lastnosti.
Znano je, da Moringa pomaga vzdrževati normalno glikemijo

Končno potekajo številne študije za oceno terapevtskega potenciala moringe. Po eni takšni študiji: »Poleg svojih čistilnih lastnosti vode in visoke hranilne vrednosti je Moringa oleifera zelo pomembna zaradi svoje zdravilne vrednosti«(5).

Moringa je prepoznana predvsem po tem, da pomaga vzdrževati normalno raven sladkorja v krvi (6-7), lastnost, ki je še posebej uporabna v prazničnem ali poprazničnem obdobju. To je čas, ko ponavadi jemo več živil z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja ter uživamo več alkohola, kar vse pomembno vpliva na našo raven sladkorja v krvi.

Za največjo korist od učinkov moringe izberite visokokakovosten dodatek, narejen iz ekološko pridelanih listov, kot je izdelek Organic Moringa leaf Extract.

Scroll to Top