Kateri je najboljši kolagenski dodatek?

Domači, hidroliziran, morski kolagen tipa I, tipa II, tipa III: težko je izbrati s toliko alternativami, ki so na voljo. Za kateri dodatek kolagena bi se morali odločiti? Za odgovore preberite naprej.

Kolagen: esencialna beljakovina za vzdrževanje tkiv

Kolagen je pravzaprav beljakovina, sestavljena iz številnih aminokislin. To je najbolj bogata beljakovina v človeškem telesu (1).

Pravzaprav, če je voda izključena (tako suha teža), kolagen predstavlja:

70% teže hrustanca;
85% teže tetive;
70% teže ligamenta;
75% teže kože;
90 % teže organskega kostnega matriksa in vezivnega tkiva, pritrjenega na mišice.

Kolagen je beljakovina, ki daje čvrstost in elastičnost skoraj vsem telesnim tkivom.

Kolagen je torej tisti, ki zagotavlja, da koža ostane prožna in sijoča. Odgovoren je tudi za odpornost kit, vezi in kosti in je zato bistven za ohranjanje zdravih sklepov (2).

Beljakovina, ki se s starostjo zmanjšuje

Medtem ko telo proizvaja kolagen naravno iz beljakovin, ki jih vnesemo s prehrano, se ta proizvodnja začne zmanjševati pri starosti 30 let, predvsem zaradi upadanja proizvodnje hormonov. In to še poslabša dejstvo, da je v sodobnih dietah običajno malo hranil, ki gradijo kolagen.

Menijo, da se pri 40. letu naravna proizvodnja kolagena zmanjša za 1 % na leto, pri starosti 70 let pa lahko doseže 30 % letno (3).

Zato se s staranjem pojavijo gube, sklepi postanejo šibkejši in včasih boleči, pogosteje trpimo za tendinopatijo, naše kosti postanejo bolj krhke itd.

Toliko bolj, ker kajenje, uživanje alkohola in pretirana športna aktivnost znižujejo proizvodnjo in kakovost kolagenskih vlaken (4).

Zato estetska kirurgija zagovarja to beljakovino že od 80. let prejšnjega stoletja: kirurgi vbrizgajo kolagen v gube, da izginejo, ter koži začasno povrnejo tonus in sijaj. Toda učinki so kratkotrajni: v nekaj tednih telo izloči kolagen in gube se ponovno pojavijo.
Različne vrste kolagena: hidroliziran, tip 1, tip 2, tip 3 … ?

Mnogi ljudje, ki zavračajo pot estetske kirurgije, vendar želijo zmanjšati učinke staranja, se odločijo za uživanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila. Vendar je na izbiro ogromno izdelkov.

Medtem ko je v živih organizmih dejansko 28 vrst kolagena, so glavne oblike, ki se uporabljajo v dodatkih, vrste I, II in III (5):

kolagen tipa I se nahaja v koži, tetivah in kostnem tkivu;
kolagen tipa II najdemo v hrustancu;
tip III najdemo v mišicah in stenah krvnih žil.

Vendar, da bi telo absorbiralo te velike kolagenske beljakovine, morajo biti podvržene procesu redukcije, običajno s hidrolizo, da se razgradijo v verige aminokislin: kolagenske peptide (6).

Kolagen je v svojem izvornem stanju prevelika beljakovina, da bi jo telo lahko prevzelo. Ta “redukcija”, pri kateri se kolagen pretvori v peptide, pomaga, da se lahko absorbira.

Posledično, ne glede na to, ali je kolagen prvotno tipa I, II ali III, po hidrolizi ne ustreza več določenemu tipu: peptide kolagena telo uporablja po potrebi in jih ni mogoče posebej usmeriti (na kožo, sklepe). , hrustanec, kite, mišice itd.). (7)

Najboljši kolagenski dodatki na trgu

Vendar obstaja ena vrsta kolagena, ki je izjema od tega pravila. Medtem ko telo ne more absorbirati naravnega kolagena za krepitev kože, sklepov, kit, kosti ali mišic, obstaja oblika naravnega kolagena, ki deluje na drugačen način: kolagen UCII.

Edinstvena, patentirana sestavina, to je naravni kolagen tipa II, ki ima potencialno imunomodulatorni učinek na črevesje in vpliva na vnetje sklepov (8-10). Najdemo ga na primer v dodatku UC II®.

Poleg zadovoljevanja teh posebnih potreb predlagamo, da se odločite za hidroliziran morski kolagen (tj. v obliki kolagenskih peptidov), ki ga telo bolje absorbira kot goveji ali prašičji kolagen zaradi njegove nižje molekulske mase. To pomeni, da lahko lažje prečka črevesno pregrado in doseže krvni obtok (poskusite na primer odličen morski kolagen, patentiran, hidroliziran morski kolagen z visoko biološko uporabnostjo).
Dodatki za kožo, bogati s kolagenom

Za nego kože se lahko odločite tudi za sinergijske formulacije, ki združujejo učinke več sestavin.

Zlasti obstajajo dodatki, ki združujejo hidroliziran kolagen, hialuronsko kislino, antioksidant resveratrol in biotin, vitamin, ki pomaga ohranjati zdravo kožo (poskusite izdelek Natural Skin Formula) (11).

Scroll to Top